Известни български адвокати излязоха с отворено писмо, в което изказват притесненията

...
Известни български адвокати излязоха с отворено писмо, в което изказват притесненията
Коментари Харесай

Юристи питат: Има ли Гешев професионалните и етични качества за главен прокурор?

Известни български юристи излязоха с отворено писмо, в което изказват терзанията си за правовата страна у нас. Това става единствено ден, откакто в телевизионно изявление единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев разгласи, че разделянето на управляващите е „ виждане на десните екстремисти ”.

„ Разделението на управляващите е висшо постижение на демократичните общества и върху този принцип се построява актуалната правова страна. Отричането на разделянето на управляващите е противоконституционно и слага под подозрение персоналната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави ”, акцентират юристите.

Доц.д-р Светла Маргаритова-Вучкова, адв. Емилия Недева, адв. Михаил Екимджиев, адв. Александър Кашъмов, адв. Златка Стефанова, адв. Йордан Цветанов, адв. Снежана Стефанова, адв. София Разбойникова, адв. Мария Шаркова, адв. Даниела Михайлова категорично не одобряват тезата на Гешев,изказана в ефира на Българска национална телевизия, че адвокатската специалност се свежда до отбрана, реализирана за пари без оглед на истината.„ Дейността на юриста се подчинява на високи етични условия, които постановат вземане предвид с Конституцията, законите и морала. Той не е прислужник на клиентите си, а герой за правото. Точно по тази причина юристът, както всеки български жител, има интерес от работеща съгласно законите на страната самостоятелна прокуратура ”, безапелационни са подписалите писмото.

Те напомнят и множеството компенсации, присъдени от българските съдилища и от Европейския съд по правата на индивида, като непосредствено показват повода за делата против българската страна: „ Несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност е обсъждането на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които към момента не са наказани. Това делегитимира правораздаването в очите на обществото ”.

Заради всичко това подписалите отвореното писмо приканват Висшия правосъден съвет да оцени тезите на Гешев и тяхното съответствие „ с професионалните и етични критерии за заеманата от него служба ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР